Loading...

KESAR HARMONY

Details
Client: 
Kesar Realty Private Limited
Project: 
Kesar Harmony
Location: 
Plot 11 & 12, Sect-6, Kharghar, Navi Mumbai
Built-up area: 
36200sq.mt.
Plot Area: 
18250sq.mt.
Status: 
Completed
Description: 
Kesar Harmony is located in an emerging and relatively un-spoilt area of Kharghar, Navi Mumbai. The plot is scenically located with the mountains as the backdrop, open public garden on one side and road touching the front. One of the primary concerns that the architects wished to address was the acute shortage of recreational open spaces in the city, which often led residents to seek these 'breathing spaces' beyond urban areas in nearby picnic spots or hill stations. The site was, thus, not merely designed in response to the client's brief but was conceptualized as a residential apartment complex that would fulfill all the spatial and recreational requirements of an average middle-income group family living in the city. The building plan was generated keeping in mind the fact that the view from each apartment would be unrestricted giving preference for a small floor plate and a vertical rise. Deliberately keeping the building façade plain without offsets, privacy has been maintained as well as the view from the flat has been optimized. The building consists of four principal spaces: recreational & social areas at first level, service areas in the stilt areas (ground level), private areas from the second level onwards and an additional recreational space on the roof terrace. Residents have both - space and privacy, the townhouse facilities, as well as the panoramic views of the green mountains and the city around. The complex consists of 3 buildings of two wings each forming a U shape. This generates an open podium space of about 90000 sq ft. Each wing has 3 apartments per floor. The format of the floor plan has been kept linear to minimize the footprint & to maximize the view & ventilation per flat. Each 3 bed apartment is cross-ventilated having podium view as well as mountain-side view or the main road view. Glazing has been fitted wall to wall to give maximum view and to give a resort feel to the residential complex. Ample balconies and decks looking into the landscape enhance this feel. The landscape too has been done to reinstate the feeling of being in a resort by including an artificial Wave Pool, artificial Hawaiian Beach with sand, exotic plants, integrated walkways that maintain privacy while jogging, covered pergolas, sit-outs, meditation corner to name a few. To serve the dual purpose of providing ample parking as well as to segregate the pedestrian movement & vehicular access, the open recreational garden was kept at the first floor as a podium, generating a covered stilt parking below. As a result, the complex of 246 flats had a covered car parking of 430 cars, this was a first for this area and a turning point for a lot of projects after this. The project started with a concern of enhancing the quality of life of urban residents and in the process of negotiating the complex needs of the brief, has successfully managed to break away from the conventional apartment complex typology.
kesar harmony (1)
kesar harmony (2)
kesar harmony (3)
kesar harmony (4)
kesar harmony (5)
kesar harmony (6)
kesar harmony (7)
kesar harmony (8)
kesar harmony (9)
kesar harmony (10)
kesar harmony (11)
kesar harmony (12)
kesar harmony (13)
kesar harmony (14)
kesar harmony (15)
kesar harmony (16)
kesar harmony (17)
kesar harmony (18)
kesar harmony
  • Home
  • Home
  • Home
  • Home
  • Home
  • Home